Søg
Filters
Close

Skab et stærk tilknyting med dit barn gennem Intuitivt Forældreskab

 

 

Det er ikke så nemt at være forældre for vores børn. Vi har ikke en medfødt viden om hvad det betyder at være en god omsorgsgiver. Som forældre vil vi gerne være perfekte. Vi ønsker at give vores børn det bedste i livet. Men hvad betyder det? Hvad er det bedste? Kan man læse sig til at være en god forældre, ligesom man kan studere diverse erhverv?

Heldigvis er der mange bøger og informationer om forældreskab og børns udvikling. Der er også mange ideer og  teorier om det. Nogle er bedre end andre, I kan selv bestemme hvilke metoder der er de bedste for jer og jeres børn.  

 

I de kommende måneder ønsker vi præsenterer en teori/ ide som hedder Intuitivt Forældreskab.  Vi vil skrive om hvordan I kan skabe et stærkt og nært forhold og tilknytning med jeres barn, og hvorfor det er vigtigt.

Jeg er mor til min 2 -årige søn Leon. Jeg følger idéen Ifavn og jeg gør det intuitivt og naturligt. Jeg er ikke den perfekte moder, nej! Men jeg nyder forældreskabet og mest af alt kan jeg se at min søn er en lykkelig dreng:)

 

Intuitivt Forældreskab, eller Ifavn ( eng. Attachment Parenting) , er en ide som blev skabt af William og Martha Sears. Ifavn er baseret på den psykologiske  tilknytningsteori ( theory of attachment) skabt bl.a. af psykologen og psykiateren John Bowlby. Teorien beskriver den proces, hvor barnet bliver forbundet med omsorgsgiver ( for eksempel mor eller far) og som fører til dannelsen og udviklingen af personligheden. Ifølge teorien er det, det stærke forhold og forbundetheden mellem barnet og omsorgsgiveren, som begynder når barnet bliver født, der har den største og vigtigste betydning for barnets fremtidige emotionelle og sociale liv.

 

Den fundamentale regel i Ifavn er at børn søger nærhed og derfor sender de forskellige signaler til omsorgsgiverne. Det er deres fantastiske og naturlige egenskab.  Ifavn forældre prøve at være responsive og reagerer på barnets behov. Det betyder at deres opførsel og reaktioner er den adækvate respons på barnets opførsel og behov.

På den måde lærer forældrene at forstå barnets opførsel, så de undgår frustration og  forældreskabet bliver  mere autentisk og glædeligt.

Men hvordan gør man det? Hvordan kan nybagte forældre skabe det stærke forhold og nærhed med barnet?  

Der er 8 grundlæggende principper i Intuitivt Forældreskab:

1.Forbered sig på graviditet, fødsel og forældreskab.

Blive emotionelt og fysisk klar til graviditet og fødsel. Læs meget om graviditet, fødsel og babypleje. Husk at jo mere du ved om det, jo mere behageligt oplever du det. Find den bedste pleje til dig selv, så føler du dig sikker og komfortabel.

2. Give mad med kærlighed og respekt

Brystamning er den optimale metode til at made og skabe nærheden med babyen.  Læs om brystamning og sørg for at få hjælp, hvis du har brug for det. Følg anviste madregler for større børn; giv dem sund mad og vis dem sunde madvaner.

3. Lyt til barnets signaler og giv det sensitiv respons

Begynd at skabe det stærke forhold med dit barn fra den spæde barndom. Lyt til hvad barnet kommunikerer, så du reagere på den rigtige måde. Babyer kan ikke berolige sig selv, de har ikke denne egenskab. Derfor har de brug for empatiske, stille og rolige forældre, som hjælper dem til at lære at regulere emotioner.

4. Giv barnet kropskontakt.

Kropskontakt tilfredsstiller babyens behov for fysisk kontakt, kærlighed, sikkerhed og stimulation. Især er ^`hud til hud`` kontakt meget effektiv, som amning, bad, massage. Med større børn kan det være en knuser, massage,  fysiske lege og spil af forskellig art, som kan tilfredsstille behovet for fysisk kontakt.

5. Tilsikkre babys søvn, både fysisk og emotionelt

Søvn er et af de vigtigste behov for babyen. Om natten har babyer det samme behov som om dagen: de bliver sultne eller tørstige, de har brug for nærhed, de kan føle sig for kolde eller for varme. De tror på deres forældre, som skal berolige dem og hjælpe dem til at regulere deres følelser. Læs om søvnteknikker, så du kan hjælpe dit barn med at falde i søvn. Sikker Co-sleeping har mange fordele for både baby og mor, og det er godt for tilknytningen mellem forældre og børn.

6. Giv konsekvent og kærlig omsorg

Babyer har behov for en primær omsorgsgiver ( en forælder) som er kærlig, konsekvent og som reagerer på babyens signaler. Hvis det er nødvendigt at finde en anden person til at passe barnet, for eksempel når du skal tilbage til dit arbejde, sørg for at finde en person, som også kan skabe det stærke forhold til barnet.

7. Opdrag med den positive disciplin

Disciplin kan være positivt:) Derudover har børn brug for noget disciplin og regler. Den positive disciplin er kærlig, empatisk og respektfuld.

8. Find balancen i familielivet

Det er nemmere at reagere korrekt på barnets signaler når du er i balance med livet og dig selv. Find et støttenetværk, sæt realistiske mål, lær at sige ``nej``. Nyd forældreskabet og pas på dig selv.

 

I de kommende måneder kommer vi til at skrive mere om disse principper og metoder til at hjælpe og støtte barnets udvikling, især personligheds - og emotionel udvikling.  Så bliv hos os og følg vores blog. I må gerne dele jeres mening om dette emne og del jeres egne oplevelse med os og andre forældre. Husk at dele bloggen med andre, så de også kan læse og diskutere med os.

 

 

Skriv en kommentar