Søg
Filters
Close

Intuitivt Forældreskab del 2 - Babygråd

 

Intuitivt Forældreskab - Babygråd

 

Alle babyer græder. Babygråd er en kommunikationsmetode, som små børn bruger for at kommunikere med deres forældre og for at få hjælp. Derfor er det vigtigt at reagere på babygråden med øjenkontakt og fysisk kontakt.

Babygråd er den vigtigste kommunikationsmetode. Den er tale. På denne måde reagerer spædbørns umodne hjerne på smerte, frustration, sult og den manifesterer følelser. Så man skal ikke behandle gråden som babyers manipulationsmetode eller lungernes udviklingsmetode. Babyer græder fordi de vil sige noget.

Derfor har den empatiske reaktion enorm stor betydning for udvikling af tilknytning mellem barnet og dets forældre. Babyer der græder, skal ikke straffes og ignoreres. Tværtimod, skal de tages op, svajes og knuses, fordi  der  på denne måde udløses oxytocin i deres hjerne og de føler sig rolige og fulde af glæde. Derudover får babyer tillid til deres forældre og andre mennesker, hvilket er vigtigt for psykisk sundhed i fremtiden.

``Cry It Out`` metoden, hvor forældre lader et barn græde til det falder i søvn, ligesom            ``Godnat og sov godt`` metoden kan have alvorlige konsekvenser for barnets videre udvikling. Desværre har mange forældre prøvet disse metoder og mange finder dem effektive. Nogen tror at de gradvist lære børn  at berolige sig selv.  Psykologer påpeger derimod at små børn ikke kan regulere sig selv (dvs. regulere deres følelser) Det stresser til gengæld børn og de lærer at de ikke bliver hørt, hvilket resulterer med at de gradvist stopper med at udtrykke deres behov. Disse erfaringer skader tilknytningen mellem barnet og dets forældre og de kan fører til udviklingen psykiske problemer.

Der er ingen grund til at ignorere babygråd. Når dit barn græder, så tag det op, og husk at du giver det den vigtigste og den mest nødvendigt ting i verden:  kærlighed.

Da min søn var lille og han græd, blev jeg frustreret, fordi jeg ikke kunne  forstå hans gråd. Jeg vidste ikke hvorfor han græd, og jeg troede at det skulle jeg vide. Jeg havde læst meget om det i alle artikler stod der at mødre godt ved hvorfor barnet græder. Men jeg vidste det ikke:( Så købte jeg en bog som beskrev og forklarede gråden og jeg kiggede ind i bogen hver gang Leon græd. Men det hjalp ikke. Så snakkede jeg med min veninde, som havde større erfaring som mor, og hun sagde til mig at hun stadigvæk ikke kunne forstå sin datters gråd:)   ( hendes datter var 3 år). Forståelsen kom, da jeg i stedet for at læse i bogen begyndte at bruge min intuition og i højere grad observerede min søn. Så kunne jeg se den forskel mellem alle mulige slags gråd og mit liv som mor blev nemmere:)

Nogle gange hjælper fysisk kontakt ikke til babygråd. Moren tager den op, svajer og knuser uden resultat, og hun bliver mere of mere frustreret.   20%-30% af spædbørn græder  uden forklarlig grund. Hvis spædbarnet græder mindst 3 timer om dagen og mindst 3 dage om ugen så siger man at det er på grund af kolik. Man kan også sige at spædbørn savner mors mave:) Der var de varme og sikkre. I denne lille rum  fik de alt de havde behov for. Verden udefor af maven er ikke længere så hyggelig.

Så hvad skal man gør for at hjelpe barnet?

  • svøb dit nyfødte baby til en bedre savn. 

          Hvordan svøber man en baby?

          Vælg det bedste svøb til dit barn

  • brug varmedunk for kolik og når baby er syg.

          Se en varmedunk som blev skabt specielt til babyer

  • brug en speciel sovebamse, som hjælper nyfødte med en glidende overgang fra en prænatal til postnatal liv ved at genskabe beroligende lyd af livmoderen.

         Se en sovebamse som hjælper babyer i hele verden at sove

 

Skriv en kommentar