Søg
Filters
Close

Hvad vil dit barn være når det bliver voksen?

Hvad vil dit barn være når det bliver voksen?

           Undrer du dig om hvilken person dit barn bliver i fremtiden? Vil det være introvert eller ekstrovert? Vil det være impulsivt eller stille? Snaksagelig eller tavs? Ifølge amerikanske forskere (Californien Universitet, Oregon Universitet, Oregon Research Institut)  kan voksenadfærd forudsiges på grundlag af personlighedstræk allerede i barndommen!

PERSONLIGHED ER BOSIDDENDE INDEN I OS

                I 1960erne begyndte en forskning, der involverede ca. 2400 elever. Forskere sammenlignede personlighedsvurderinger af lærere fra dengang med video-optagede interviews af 144 af disse personer fyrre år senere.

Christopher S. Nave, der er en leder af  forskningen  siger, at undersøgelse viser, at vi forbliver den samme person. Derfor er det vigtigt at forstå vores personlighed, fordi den følger os over tid, kontekstuelt og sammenhængende.

 

Forskerne undersøgte fire personlige egenskaber hos eleverne. De har fundet ud, at:

  1. Dem, der blev beskrevet som verbalt flydende i barndommen, interesserer sig midtvejs i livet for intellektuelle forhold, de taler flydende, de prøver at holde styr på konkrete situationer, de er meget intelligente

  2. Dem, der var tilpasningsdygtige i barndommen (de håndterede nye situationer godt) har en tendens til at være glade, taler flydende og interesserer sig for intellektuelle forhold som voksne. Dem, der ikke var tilpasningsdygtige som elever, har en tendens til at taler negativt om sig selv, søge rådgivning, udvise en akavet interpersonel stil.

  3. Dem ,der blev beskrevet som impulsive taler højt, interesserer sig for mange forskellige ting og de er snaksagelige.

  4. Dem, der havde en tendens til undervurderer sig selv (ydmyge, minimere deres egen betydning), udtrykker i dag sandsynligvis skyld, søger beroligelse, siger negative ting om sig selv og udtrykker usikkerhed som voksne. De udviser en lav tendens til at tale højt, viser interesse for intellektuelle forhold og udviser en nedslående adfærd.

Forskningens leder har kommenteret resultaterne: “Vi tror at vores personlighed er bosiddende inden i os. Den er en del af os, en del af vores biologi. Livet påvirker vores opførsel,men vi skal også anerkende personlighedens kraft til også at forstå fremtidig adfærd”.

Der er en anden ting man kan forudsige på grund af personlighedstræk i barndommen: psykopati. Ifølge en undersøgelse fra Michigan Universitet ( 2016) kan signaler om psykopati ses allerede når børn er 2 år!

TABULA RASA ?

Mennesker er ikke født uden indbygget bevidsthedsindhold og  børn er ikke “ rengjorte tavler “. - det er psykologer nu sikre på. Der fortsætter dog stadig “ natur vs. kultur “ debatten : hvor stor betydning personligheden har i forhold til opdragelse og i sammenligning med barnets sociale og følelsesmæssige adfærd.

KAN VI, FORÆLDRE, PÅVIRKE VORES BØRN?

Det kan vi godt:) Vi er rollemodeller, vi introducerer vores børn til omverdenen, vi lærer dem om livet. Vi skaber dem. Men vi skal huske, at børn har deres egen personlighed, temperament og vilje. Der er en del, der er indfødt. Vi viser vores børn retninger, men det er dem, der træffer beslutninger om hvilke retninger de vælger. Dem skal vi acceptere.
Skriv en kommentar