Fra 20 juni holder vi ferie :) Alle bestillinger sendes efter 04 juli 2022.

 

 
Søg
Filters
Close

En pottetræning trin for trin

Er det svært at lære barnet at tisse i potten? Hvordan kan pottetræningen foregå? Hvordan kan vi hjælpe vores børn med den?  Vi har nogle idéer og råd fra psykologer, og vi håber, at de hjælper jer med proceduren.

Forestil dig  en dreng på 2,5 år, hvis forældre vil lære barnet at bruge potten.

  1. Først , hjælper forældrene drengen med at vænne sig til potten. De sætter potten i huset, så han kan se den. De inviterer ham til at sidde på potten, så han kan blive vænnet til den. De forklarer, at potten tilhører ham og de beslutter sammen med drengen, hvor potten skal stå i huset. Det tager tid, forældrene presser ikke barnet. Drengen føler sig godt tilpas med potten, der dermed fra begyndelse bliver en almindelig hverdagsting.

  2. Den næste skridt er, at forældrene ikke længere giver drengen  bleer på om dagen, især når det er sommer og han kan gå rundt med numsen bar.  De instruerer ham om, at når han vil tisse eller lave stort, skal han prøve at holde på det og fortælle det til forældrene. Forældrene forklarer, at så kan de hente potten og hjælpe ham med bukserne, så han kan sidde og tisse, og på den måde bliver hans bukser ikke våde.  

  3. Nu er der en stor udfordring til både forældrene og drengen. Drengen kalder først på forældrene efter at han har tisset eller lavet afføring i bukserne. Det i sig selv giver drengen et højt stressniveau. I de fleste situationer kommer han grædende og informerer, at han har lige lavet i bukserne. Tøjet skal skiftes og vaskes et par gange om dagen. Forældrene forstår dog, at det ikke er barnets dårlige vilje, derfor forbliver de stille og rolige.  De kommer ikke med bebrejdelser. Tværtimod gentager de hver gang instruksen til barnet , og de omtaler det positive resultat ( dvs.tørt tøj ). De overtaler ikke drengen til at sidde på potten på forhånd og vente på at tisse, men de spørger ham fra tid til anden om han gerne vil tisse eller lave stort. De gør det for at sætte fokus på drengens fysiske behov og signaler fra kroppen.

  4. Der kommer en dag, hvor drengen når at kalde på forældrene inden han har tisset, forældrene reagerer hurtigt og henter potten, hjælper drengen med at tage bukserne af og sætte sig på potten. Drengen tisser i potten. Hurra! Forældrene bliver glade, de udtrykker deres tilfredshed, de roser drengen og smiler.

  5. Fra nu af, sker det ofte at drengen kalder på forældrene i godt tid, og han tisser og laver stort i potten. Hver gang følges situationen  med forældrenes bifald. Drengen bliver stolt. Han bemærker, at han laver nogle vigtigt for ham selv og for sine forældre. I takt med fysisk lindring, kommer der forældres tilfredshed og - hvilket er særligt vigtigt- hans egen tilfredshed.

  6. Med tiden bliver drengen mere og mere selvstændig, han vil selv hente potten og tage bukserne af. Han vil selv hælde pottens indhold ud i toilettet, og skylle det ud. Forældrene lader nu drengen selv tage hånd om processen, men de er opmærksomme og de er klar til at hjælpe hvis nødvendigt.

 

Skriv en kommentar
You are running a Trial version of Nop Rich Blog